Nejen zábavou si človek plní svůj čas a tak jsem se zapsal do fotokurzu pořádaného Fotoinstitutem. Že, abych se zase zlepšil v tom fotografování. Je to dost náročné na zadek, hlavu i ruce, ale pravda je, že se i po několika dekádách focení stále učím něco nového a zajímavého.

A jednou z povinných součástí onoho kurzu byl také víkendový výlet na Šumavu do  Kašperských hor, kde jsme se učili a cvičili techniku ovládání fotoaparátu. V praxi to vypadá tak, že tlupa patnácti individuí vláčí celý den po lesích, kopcích a cestách bágly narvané foťáky a k tomu máchá v ruce stativem. Na výhodných místech pak stativy rozestaví do pozice „kulometná rota na cvičení“ a začnou fotit.

I když to na první pohled působí, že to musí být nuda, pruda, opak je pravdou. Jednak si člověk pokecá se spoustou lidí a i fotky, byť focené prakticky z jednoho místa, se mezi jednotlivými fotografy výrazně liší – inu každý vidí něco jiného.

Nadto se sešla v kurzu super parta, takže i společenský program byl vynikající a ani komplikace v podobě zavřených hospod v Kašperkách nám zábavu nezkazila. Takže jsem si vlastně naplnil víkend, ne učením, ale zábavou. Díky všem účastníkům i Heleně, která nás celý víkend pumpovala tipy a znalostmi.